top of page

COMPOSITIE IS SPELEN!Wanneer kies je voor welke compositie? Die keuze begint al met het vasthouden van je camera/telefoon. Horizontaal of verticaal?

Beiden kan en beiden zijn niet goed of fout. Wel is het goed bewust om te gaan met deze keuze en te bedenken wat je wil fotograferen. En daar begint het dan ook mee. Met het verhaal dat je wilt vertellen.


Onderstaande vragen helpen je helder te krijgen wat je voor soort foto je wilt maken.

* Wat zie ik?

* Wat wil ik fotograferen? (onderwerp/sfeer)

* Wat wil ik in beeld hebben (onderwerp) en wat hoort niet in beeld?

* Welk verhaal wil ik vertellen?

* Hoe breng ik dat over en wat moet ik daarvoor doen?


Bedenken wat je wil is belangrijk maar vergeet ook niet dat een groot deel vaak intuïtief gaat dus probeer daar naar te luisteren. Hoe meer je oefent met verschillende composities makkelijkere het zal gaan. Je hebt dan steeds sneller voor ogen hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien.


Als je hiermee wil gaan oefenen is het enige wat je hoeft te doen spelen! Spelen en openstaan voor je omgeving en voor nieuwe invalshoeken. Maar ook een beetje kritisch zijn, als je denkt de foto te hebben dan toch nog even doorgaan.. wat is er nog meer mogelijk?


Foto’s kan je altijd weer verwijderen (maar doe dit niet te snel want door terug te kijken leer van je stappen + misschien zijn ze wel beter dan je in eerste instantie dacht. Wie weet hangt die foto straks wel aan je muur, of aan de muur van iemand anders ;) Voor welke compositie kies jij het meeste? Ik daag je uit om dan juist even te gaan voor een compositie waar je minder snel aan denkt. Begin klein, dus als je alle foto’s horizontaal maakt doe dit dan de volgende keer verticaal en andersom.


Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over composite zoals lijnenspel, regel van derden (en ook vooral het niet volgen van regels) tips en tricks.

Mocht je een specifieke vraag hebben of feedback willen op een foto, laat het met weten!
11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page