top of page

GEEN IDEE - TOCH BEGINNENHet is lang geleden dat ik een blog geschreven heb, ik wilde er al een tijd mee verder gaan maar ik wist eerlijk gezegd niet waar ik moest beginnen en waar ik over wilde gaan schrijven. En eerlijk, dat is nog steeds niet helemaal helder. Ik wil vooral weer gaan schrijven omdat ik dat zelf leuk vind, het me misschien wel kan helpen om beter vindbaar te zijn en ik zo hoop anderen te inspireren op het gebied van fotografie. Maar misschien raak ik je wel met een heel ander thema, of wordt je door een woord getriggerd en linkt dat weer verder naar iets anders. Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is dat iets heel kleins van grote betekenis kan zijn.


Een van de dingen die ik doe is fotograferen, en dat is toevallig ook nog mijn werk (yay!) maar daarnaast hou ik me nog met veel meer andere dingen bezig, dus eigenlijk wil ik je in mijn volgende blogs meenemen en een kijkje geven in mijn leven. En daar zal uiteraard zeer regelmatig het woord 'fotografie' gevallen laten worden. Dus, door gewoon te starten met schrijven komt er uiteindelijk altijd een verhaal uit. Ja, dat brengt me meteen bij fotograferen.


Want ook al wil je zo graag je camera beter leren kennen, soms mis je misschien de inspiratie om te beginnen. Want zoveel onderwerpen, wat kies je?


Om je hiermee op weg te helpen zet ik hieronder wat leuke onderwerpen op een rijtje maar voordat je daar meteen heen scrolt; je hoeft niet altijd te weten wat je gaat fotograferen. Het is één manier om te starten maar een andere manier, en juist goed om je creativiteit te trainen is zonder idee te starten.


Dat kan een plek zijn waar je graag heen wilt. Of je loopt de deur uit en slaat dan wel links of rechtsaf - gewoon op gevoel. Je hoeft nergens heen en je hoeft niet thuis te komen met een bulk foto’s. Al is die kans er wel.. dus zorg altijd voor een SD kaartje met genoeg ruimte ;) én een volle batterij.


Goed, op pad dus zonder idee. Wat kan helpen om je omgeving echt te zien, is openheid. Openheid is er de ene dag meer dan de dag. Net hoe vol je hoofd zit en hoelang je to do lijstje. Maar probeer die even los te laten als je kiest om met je camera naar buiten te gaan.


Je staat nu buiten met je camera om te genieten van de wereld. Van het buiten zijn, en mooie beelden te vangen die jij op jouw manier ziet. Als je je moe voelt of onrust ervaart begin gewoon met wandelen op een rustig tempo, een tempo dat fijn voelt en kijk een beetje rond zonder je blik te willen vasthouden en met je camera nog uit. Even wennen aan de overgang van binnen naar buiten. Tijdens dit scannen van de omgeving kan je focus ook op het horen leggen. En probeer te wandelen zonder teveel te bedenken welke kant je op wilt gaan.


Als je dit blijft doen kan het zijn dat je ineens geraakt wordt door iets wat je ziet. Jaaaa! Enthousiasme - je hart maakt een sprongetje. Hét moment om een foto te maken van dat wat je ziet. En je zal zien, van het zien van dit ene zie je ineens dat andere.


En ben je niet meer stoppen. Ja fotografie is verslavend. Het kan fijn soms weer even je camera uit te zetten en je ogen te sluiten, ergens te pauzeren. Je ogen even rust geven en dan weer met een frisse blik opnieuw zien.


Mocht je nou toch liever met een thema aan de slag willen, deze oefening kan je kort of lang doen en is ook fijn om in te zetten als je meer thema gericht wil gaan werken.


Fotografie onderwerpen:


+ bekijk je huis eens van binnen

+ kies een kleur

+ kies een vorm

+ fotografeer vrienden of familie

+ maak een zelfportret

+ fotografeer je gevoel op dit moment

+ laat je huisdier jou muse zijn

+ ga naar het strand of het bos

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page